Jak správně vybrat plot | Beves
Jak správně vybrat plot

Jak správně vybrat plot

Výběr plotu je investicí na mnoho let, proto by se na jeho nákup měl klást dostatečný důraz. Při výběru vhodného plotu samozřejmě nevíce záleží na oplocovaném pozemku a objektu. Jiný plot budeme stavět u rodinného domu, jiný o, průmyslového areálu. U soukromého pozemku bývá plot výrazným prvkem zahrady i domu. Plot by měl ladit s celkovým vzhledem nejen pozemku a domu, ale i se svým okolím. Výběr je dnes natolik široký, že si vybere každý. Záleží na vkusu, na potřebách a také na tom, jak se majitel chce o plot starat. Nejmenší údržbu bude věnovat plotu plastovému, který se nemusí natírat a stačí jej jednou za čas opláchnout vodou, například pomocí vapky.

Druhy plotů

Nejdostupnější a nejlevnější variantou je zřejmě pletivo instalované na kovové sloupky. Jeho výhodou je rychlost a snadnost stavby. Pletivový plot se používá kolem zahrad nebo pozemků, kde nevadí majitelům pohledy zvenčí. Pletivo bývá z pozinkovaného drátu, nebo drátu doplněného plastem, což znamená delší životnost při minimální údržbě, neboť odpadá, odstraňovaní koroze a natírání.

U starších vil je často k vidění kovaný plot. I v současnosti si tento druh oplocení získává řadu příznivců. Kovový kovaný plot budí respekt, má dlouhou životnost a je skvělým doplňkem rodinného domu nebo sídla firmy. Pokud je při výrobě použita technologie žárového zinkování, dosahuje takový kovaný plot životnosti delší než 50 let.

Nejčastějším plotem na venkově byly a jsou ploty z dřevěných vodorovných latí připevněných na dřevěných, kamenných, ocelových či betonových sloupcích a na latích přibitých dřevěných tyček. Dřevěné ploty mají ovšem nevýhodu v nízké životnosti, neboť dřevo trpí vlhkem a po letech stárne a rozpadá se. Navíc je stavění dřevěného plotu poměrně zdlouhavé a pracné.

V průběhu let se na vesnicích i ve městech ploty různě obměňují a kombinují například s různě vysokou podezdívkou. Stále větší oblibu si získávají ploty kamenné či panelové, které tvoří převážně betonové panely.

Betonové ploty

Dnešní moderní technologie přinášejí inovaci i do oplocení. Kromě tradičních dřevěných, pletivových, kamenných, cihlových, nebo plotů z umělého pískovce, jsou oblíbené ploty panelové neboli betonové. Jsou stále populárnější zejména pro rychlost výstavby a neporovnatelně delší životnosti, než mají ploty všechny ostatní druhy plotů.

Rychlost spočívá v tom, že se nejprve napevno zabudují do země betonové sloupky v pravidelných vzdálenostech. Sloupky jsou opatřeny drážkami, do kterých se pak pomocí jeřábu zasouvají jednotlivé betonové desky. Na konci plotu je pak koncový sloupek. Počet betonových desek a výška sloupků závisí na požadavku zákazníka, který si může zvolit délku a výšku plotu podle vlastního uvážení.

Možnosti betonových plotů

Standardně jsou dodávány čtyři výšky, a to od jednoho do 2,5 metrů, když jednotlivé desky mají výšku 0,5 m. O 11 cm vyšší je plot, pokud se jako vrchní deska použije radiusové provedení. Zaoblené provedení vrchních panelů působí mnohem elegantněji než tradiční rovná plocha. Panelové desky i sloupky jsou odlity z odolného betonu vyztuženého kvalitní průmyslovou armaturou. Vybírat lze z více barev a vzorů, takže betonový plot vůbec nepůsobí strohým dojmem.

Výhoda betonového plotu spočívá ve snadné a rychlé montáži bez nutnosti kopat základy a v budoucnu provádět nějakou údržbu. Ceněna je i jeho stabilita při jakýchkoliv nepříznivých klimatických podmínkách a dlouhá životnost.

Betonové ploty jsou zárukou bezpečnosti. Jejich překonání je krajně obtížné i pro zkušené zloděje a klid a bezpečí obyvatel domu lze ještě zvýšit instalací bezpečnostního kamerového systému. Takovéto oplocení poskytuje maximální soukromí uvnitř pozemku a nezanedbatelný je i vynikající účinek tlumení pouličního ruchu.