Vyvýšený záhon z betonových komponent vám usnadní pěstování bylinek, zeleniny i okrasných květin | Beves
Vyvýšený záhon z betonových komponent vám usnadní pěstování bylinek, zeleniny i okrasných květin

Vyvýšený záhon z betonových komponent vám usnadní pěstování bylinek, zeleniny i okrasných květin

Rádi byste pěstovali bylinky, zeleninu nebo okrasné květiny, ale chybí vám vhodný terén nebo půda ideální pro pěstování? Nechce se vám hrbit u záhonů? A co třeba vyzkoušet vyvýšené záhony? Jejich vybudováním se ihned vyřeší všechny výše jmenované problémy. Vnitřek záhonu pak postačí vyplnit vhodným a kvalitním substrátem, o pěstované rostlinky se pravidelně starat a pak už se můžete těšit z výsledků své práce. Můžete si pochutnávat na domácí a čerstvé zelenině, vypěstujete si bylinky do bylinné lékárny nebo se budete těšit krásnou ozdobných květin.

Proč právě vyvýšení záhony?

Vyvýšené záhony, které jsou umístěné nad stávajícím terénem, se začínají těšit stále větší oblibě. Ptáte se proč? Je to jednoduché. Můžete je umístit na jakékoli místo. Dokonce i tam, kde by běžný záhon nenašel své uplatnění, třeba kvůli nekvalitní zemině.

Rostlinám, které zde budete pěstovat, poskytnou dokonalé mikroklima a podpoří jejich růst. Nezanedbatelný není ani fakt, že vám rostlinky na záhonu pěstované nepoškodí krtci a další škůdci, kteří se velmi často objevují v hlíně záhonů klasických. Kromě toho je pěstování v takto konstruovaném záhonu mnohem pohodlnější. Nemusíte k němu shýbat svoje bolavá záda, eliminujete výskyt plevele a můžete v něm pěstovat bylinky, ovoce, zeleninu, ale i okrasné květiny.

Vyvýšené betonové záhony na zeleninu
Vyvýšené betonové záhony na zeleninu

Výběr vhodného prostoru

Než začnete o vyvýšeném záhonu přemýšlet, nejprve si vyberte vhodné místo pro jeho umístění. Ideální prostor je takový, kde budete mít k záhonu dobrý přístup a přísun vody. Také by na záhon měly, alespoň část dne, dopadat sluneční paprsky. Neměl by být tedy umístěný ve stínu. Pak už můžete vyrazit do obchodu pro kutily, nebo na web a poshánět si potřebný materiál.

Výběr vhodného materiálu

Pro výrobu záhonu můžete použít prkna, kámen, plast, plech z hliníku, cihly nebo třeba betonové komponenty – betonové záhonové desky. Výběr materiálu záleží na celkovém vzhledu zahrady a také na vašem finančním rozpočtu. Svoji roli hraje i životnost záhonu a potřebná následná péče. Velkou výhodou je betonový vyvýšený záhon, který nepotřebuje téměř žádnou speciální péči a jeho životnost je poměrně dlouhá. Odolává všem povětrnostním podmínkám a může představovat dokonalý designový prvek zahrady či terasy.

Příprava místa

Před samotnou instalací záhonu je potřeba na místě pro něj určeném vybrat velké drny a místo zbavit plevele. Pak následuje zarovnání podloží. Nyní je čas na instalaci obvodových částí záhonu. Jakmile je konstrukce připravená, vrstvíte jednotlivé části. Spodní vrstvu může tvořit jemné pletivo. Tím znemožníte škůdcům, aby se dostali k rostlinkám. Pak následují větve a klacíky nejedovatých rostlin. Ty fungují jako drenážní vrstva. Odvádějí přebytečnou vlhkost a zároveň podporují přísun vzduchu. Na tuto vrstvu, která může být do jedné třetiny výše záhonu, umístěte kompost, posekanou trávu, listí nebo zbytky rostlin, bez škůdců a nemocí. Poslední vrstvu pak tvoří kvalitní zemina.

Zvolíte-li si vyvýšený záhon betonový, jeho instalace je velmi snadná. Umístíte betonové desky zámky k sobě a prostrčíte připraveným otvorem fixační prut.

Realizace vyvýšeného betonového záhonu
Realizace vyvýšeného betonového záhonu

Jaké zvolit rozměry?

Tady opět záleží na prostoru. Délka se pohybuje v rozmezí 100 – 200 cm, šířka  100 – 200 cm a výška 50 – 100 cm.

Co pěstovat ve vyvýšeném záhonu?

První rok je ideální pro rostliny, které jsou teplomilné – rajčata, dýně, okurky, brambory nebo cukety. Záhon má v prvním roce více dusíku.

Jakmile záhon vyzraje, začněte s kořenovou zeleninou. Hodí se i květák brokolice, různé druhy salátů nebo jahody.

Dobré výnosy nabízejí i kultury smíšené – okurky a kopr, karotka a cibule nebo fazole a saturejka. Ve vyvýšeném záhoně se bude dobře dařit i bylinkám.

Tipy na závěr

Zemina ve vyvýšeném záhonu postupně slehává, proti je potřeba ji doplňovat, společně s kvalitním kompostem.